"Ide o trojročný študijný odbor, v rámci ktorého žiaci získavajú
bohaté skúsenosti priamo za bránami pivovaru. Prax z oblasti výroby
sladu, rmutovania, scedzovania, varenia mladiny, kvasných procesov,
ležania piva, filtrácie či stáčania produktu získavajú od desiatky
zamestnancov, ktorí prešli certifikáciou na inštruktorov duálneho
vzdelávania," vysvetlil manažér Pivovaru Šariš Ján Čerkala s tým, že
tak dbajú na udržanie tradícií a znalostí týkajúcich sa výroby piva a
sladu pre ďalšie generácie pivovarníkov.
Pre aktuálnych aj budúcich študentov sú v priestoroch pivovaru
pripravené učebňa s potrebným vybavením, pracovné oblečenie aj strava.
Chlapci aj dievčatá získavajú priamo v pivovare zručnosti a skúsenosti,
vďaka ktorým sa po skončení štúdia môžu naplno zapojiť do výrobného
procesu.
"Veľmi sa mi páči, že sa aktívne pod dozorom inštruktora môžeme
zapájať do výroby. Prax ma veľmi baví, učíme sa veľa nových vecí a nie
je to len o knihách," povedala študentka Daniela Spišáková, ktorá má za sebou prvý polrok duálneho vzdelávania.
Možnosť duálneho vzdelávania oceňujú aj učitelia SOŠ gastronómie
a služieb, ktorí takisto prešli interným vzdelávacím programom a
Brewing akadémiou.
"Prepojenie teórie s praxou priamo u zamestnávateľa je krokom vpred
nielen pre školu, ale najmä študentov. Praktická výučba je pre nich
zárukou rozvoja zručností a zároveň sa zvyšujú šance absolventov uspieť v
konkurenčnom boji na pracovnom trhu. Skúsenosti priamo z výroby
sú v dnešnej dobe na nezaplatenie," vysvetlila zástupkyňa riaditeľa školy Andrea Klačeková. "Študijný odbor trvá tri roky, absolventi však môžu využiť aj možnosť nadstavby, kde k výučnému listu získajú aj maturitu," doplnila Klačeková.
Prihlášku na strednú školu, ktorá nevyžaduje talentovú skúšku, môžu žiaci podať do 10. apríla.